Tolmácsolás német – magyar nyelven

Mindenki külföldi valahol és minden országban tartanak kapcsolatot külföldiekkel. Egy számunkra külföldivel viszonylag csekély nyelvtudással, vagy akár kézzel-lábbal is tudunk értekezni, de ez inkább csak információszerzésre korlátozódik. A professzionális tolmácsolás azonban ennél egy kicsit több.

Részletekbe menő beszélgetéshez, komolyabb tárgyaláshoz nem elegendő a szerény nyelvtudás. Akár egy költséges használati tárgy (pl. autó) külföldön, külfölditől történő megvásárlása, egy engedély kiadatása is ütközhet nyelvi nehézségekbe, adhat okot félreértésekre. Egy tapasztalt tolmács költsége többszörösen megtérülhet egy szerződés feltételeinek pontos, egyértelmű meghatározásával.

Milyen formában?

Kísérő

A legkötetlenebb forma. Önálló városnézésnél, vásárlásnál, hivataljáráskor, rendezvényeken való részvételkor lehet rá szükség. Időnként kicsit összemosódik az idegenvezetői tevékenységemmel.

Konszekutív (bilaterális)

A tolmácstevékenység legelterjedtebb és legrégibb formája, a hallott szöveg legpontosabb fordítását teszi lehetővé. A szóbeli fordítás a mondanivaló kisebb egységekre bontásával történik, azaz a beszélő szünetet tart és megvárja, amíg az elmondottakat a tolmács az idegen nyelvre fordítja. A fordítás mindkét irányba történik, így lehetővé válik a beszélgető partnerek kommunikációja.

Ez a fajta tolmácsolás történhet személyesen, telefonon, vagy bármilyen video- és hangátviteli eszközzel.

Fülbesúgásos

Nagyobb rendezvényen vendégek, megfigyelők, max. 2 fő számára azonnali tolmácsolás. Így nem kell külön időt fordítani a tolmácsolásra, viszont a tolmács nem tud annyira koncentrálni a munkájára.

 

A tolmácsolás helye

A tolmácsolási munka történhet belföldön az ország bármely területén, vagy külföldön, német nyelvterületen, szervezett vagy egyéni kiutazással. Helyszíne lehet iroda, üzemterület, vagy a szabadban.

Árképzés

Az árak nagyon sok összetevőtől függnek, előzetes kalkuláció az alapjuk. Kíséret bevásárláskor nem igényel előkészítést, viszont egy Uniós támogatásokkal kapcsolatos tárgyalás nagyobb felkészülési idővel jár. Nem mindegy, hogy a közelemben, kevés időráfordítással érhető el a tolmácsolandó esemény vagy több órás utazással.  Szerepet játszik az teljes időtartam is. Mindezen részletek egyeztetése után konkrét ajánlatot adok.

Külföldi vendégei szabadidős eltöltésére, konferenciák szervezésekor nagyszerű program egy egri városnézés képzett idegenvezetővel.