Nemea, a pánhellén játékok egyik helyszíne

Az ókori Nemea fő attrakciója a Zeusz templom. Az időszámításunk előtti 6. évszázadban épült. Az utóbbi években lassanként restaurálják, ma már több hatalmas oszlop ismét a helyén áll.

Nemea volt Olimpia, Delfi és Isztmosz mellett a pánhellén játékok egyik helyszíne. Stadionja 40.000 nézőt volt képes befogadni.

Egy mitológiai gyermekgyilkosság is történt itt: Amikor a Hetek Argoszból Théba ellen vonultak, az úton megpihenve a gyermek Opheltész királyfit a dajkája egy petrezselyemből készített ágyon hagyta pihenni, amíg ő vízért ment a Hetek számára. Ezalatt a gyermeket egy sárkány megölte.

Emlékére alapították a monda szerint a Hetek a Nemeai játékokat. A sporteseményt i. e. 573-tól tartották a nemeai Zeusz-szentélynél. A győztesek petrezselyemből készült diadalkoszorút kaptak, a bírók pedig a gyász jeléül fekete köpenyt viseltek.

A mitológia szerint Nemeában ölte meg Héraklész a környéket rettegésben tartó oroszlánt. 12 feladatából ez volt az első, le kellett győznie az oroszlánt és a lenyúzott bőrét elvinni Tirünsz királyának, Eurüsztheusznak.

A környéken kiváló borokat készítenek, amit nemcsak üzletekben, az út szélén is be lehet szerezni a ház előtt gyümölcsöt áruló nagymamáktól.

Scroll to Top