Vírushelyzet

Vírushelyzet-összefoglaló az eddigi, innen-onnan összeszedett ismeretek alapján.

 1. Elvileg nem hagyhatod el az otthonodat, de amikor el kell hagynod, akkor elhagyhatod.
 2. Maszkot viselni teljesen értelmetlen, de talán jobb, ha hordod, mert megvédhet, de lehet, hogy csak kifelé akadályozza a vírust, de talán egy kicsit befelé is.
 3. Az üzletek, szolgáltatók zárva vannak, kivéve, amelyik nyitva van.
 4. Ne menj be a kórházba, szakrendelésre, kivéve, ha oda kell menned. Ugyanez érvényes az orvosi rendelőkre, oda is csak végszükség esetén menj, feltéve, ha nem vagy túlzottan beteg.
 5. A mostani vírus halálos, de mégsem olyan félelmetes, de néha okozhat akár globális katasztrófát is.
 6. Gumikesztyű nem segít, de mégis hasznos lehet.
 7. Mindenki maradjon otthon, de fontos kimenni a friss levegőre.
 8. Nincs áruhiány az üzletekben, de vannak dolgok, amiket nem lehet kapni, ha az ember este akarná azokat megvenni. Vagy reggel. Vagy napközben.
 9. A vírus nem ártalmas a gyerekekre ill. fiatalokra, kivéve azokat, akik megbetegszenek tőle.
 10. Ha megbetegszel, sokféle tüneted lehet, de tünetek nélkül is megbetegedhetsz. Lehetnek tüneteid anélkül, hogy megbetegednél.
 11. Étterembe nem mehetsz, de rendelhetsz éttermi ételt otthonra, amit esetleg olyan személyek készítettek, akik nem viseltek szájmaszkot vagy gumikesztyűt. Vagy egyiket sem. Vagy mindkettőt, csak mielőtt felvették, ráköhögtek.
 12. A vírus különböző felületeken 2 órán keresztül, nem, 3, 4, 6, 18 órán keresztül aktív marad. Vagy napokat mondtunk?
 13. Számoljuk a halálesetek számát, sőt a halálozási arányt is, de fogalmunk sincs, mihez képest, mert nem tudjuk, mennyien betegedtek meg.
 14. Nincs rá gyógyszer, kivéve azt, amelyik talán már van, amelyik esetleg nem veszélyes, persze csak ha nem vesz be túl sokat belőle az ember.
 15. Addig otthon kell maradnunk, amíg el nem tűnik a vírus. De csak akkor fog eltűnni, ha meglesz a nyájimmunitás, azaz már körbejárt. Ehhez az kellene, hogy találkozzunk másokkal.

További ötletek?

+1: Még valami: Németországban be kellett zárni a fodrászatokat, fogorvoshoz viszont szabad menni. Nálunk fogorvoshoz nem szabad, de fodrászhoz igen.

Vírushelyzet-update:

 1. Egy idősek otthonában kiderült, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy a fertőzés kikerült az intézmény falain kívülre is – vagy onnan került be. Más nem lehetséges. Esetleg jöhetett az égből, vagy a föld alól. Mindez szabadon adaptálható kórházra, munkahelyre, vagy bármilyen zárt közösségre. Jaaaj!
 2. Csak akkor viselj maszkot, ha beteg vagy, különben hamis biztonságérzetet kelt. Ha beteg vagy, piroscímkés hatósági karanténba kerülsz, őrizheted otthonod négy falát. Csakis maszkban.
 3. Mivel a vírus 1,5 méterig támad, tarts legalább 2 méter távolságot embertársaidtól. Inkább 3 métert. Vagy 5 métert, mert már 8 méteres távolságban is fogtak el vírust.
 4. Ha felgyógyultál a vírusos megbetegedésből, 1 évig, vagy 3 évig immunis leszel, persze csak ha nem kapod el ismét a vírust.
 5. A vírus elpusztul az alkoholos fertőtlenítőktől. Kivéve toroköblögetéskor, ezért a kocsmákat bezárták.

Akkor most már legyünk vagy következetesek vagy következetlenek, de ez az állandó hol így, hol úgy … teljesen elbizonytalanít!

Scroll to Top