Frankfurt am Main

Frankfurtról röviden

Frankfurt nevének jelentése frankok gázlója, valóban volt egy gázlóként működő sziklagát az Alte Brücke környékén, ahol a frankok át tudtak kelni a Majnán. Az első írásos emlékek 794-ből származnak, de már rómaiak is éltek itt.

Kezdetektől fogva jelentős város, Nagy Károly székhelye volt, itt emelték pajzsra Barbarossa Frigyest, királyválasztások színhelye, a 16. századtól itt koronázták a német-római császárokat egészen a 18. századig.

A vásárok története 1150-ben kezdődött, kezdetben borral és gyapjúval kereskedtek. A közeli Mainzban találta fel Gutenberg a könyvnyomtatást 1450 körül, innentől kezdve a világ legjelentősebb könyvvásárának a mai napig Frankfurt ad otthont.

Frankfurt Németország 5. legnagyobb városa 732 ezer lakossal, vonzáskörzete 2,5 Mio lakosnak ad otthont, ennek 1/4-e nem német. Leginkább pénzügyi központként ismert, de fontos közlekedési, kereskedelmi és kulturális központ is. A kezdetektől fogva élénk üzleti életnek és a vásároknak köszönhetően az Európai Unió egyik leggazdagabb városa.

Az Európai Központi Bankból intézik az EURO ügyeit, Európa egyik legnagyobb tőzsdéje a Frankfurti Értékpapírtőzsde és a világ legnagyobb határidős tőzsdéje, az EUREX is itt található, de Európa egyik legnagyobb nemzetközi repülőtere is Frankfurtban van.

Kiváló a tömegközlekedés, a Rhein-Main-Verbund hatalmas területet ölel fel, jegyeivel nemcsak Frankfurtban, de a környező településeken is lehet közlekedni. Szinte állandóan van valamilyen vásár, a vásári belépő érvényes az RMV területén menetjegyként is. Egyébként az egyszeri jegy 4,90 €, a napijegy 9,55 €, a csoportos napijegy 16,60 € 5 személyre, de 2 személlyel már érdemes igénybe venni.

Hírességek

Frankfurtban született a nagy német költő Johann Wolfgang Goethe és Henri Nestlé a Nestlé cég alapítója. 

Giordano Bruno olasz filozófus és költő a 16. században a város lakója volt, ahogy Arthur Schopenhauer filozófus is. Frankfurtban folytatta egyetemi tanulmányait Helmut Kohl volt német kancellár, Joschka Fischer volt külügyminiszter és kancellár-helyettes a város lakója.

A legjobb kilátás a városra – Main Tower

2000-ben nyitották meg az egyetlen felhőkarcolót, ami látogatókat is fogad. A Landesbank Hessen-Thüringen tornyának 200 m magasban lévő kilátóterasza gyönyörű kilátást nyújt a városra. Van még itt fitneszstudio, étterem és kávézó.

Még a januári kevésbé barátságos időben is megéri felmenni a lifttel a 96. emeletig, innen még kb. 3 emeletnyi lépcsőzés következik. A belépő 7,50 €. Érdemes ugyan előre megvenni, de ilyenkor télen nem lehet tudni, milyen ködös az idő. Mi nem vettük meg előre, de reggel nem sokkal 10 után már ott voltunk, így szerencsésen kimaradtunk a sorbaállásból. Ellenőrzés, táskaátvilágítás olyan, mint a repülőtéren.

Römerberg

Hogy miért is hívják Römernek a Városházát, azaz Rómainak, azt már senki sem tudja, Tény, hogy amikor a város 1405-ben megvette a városháza épületét, már így hívták. 1944-ben lebombázták, a földszinten kívül semmi nem maradt meg. Ezután teljesen újra kellett építeni, ma ismét úgy néz  ki, mint a legutolsó, 1900-as felújítás után.

Frankfurt is szeretne szép középkori teret. Sajnos a világháborús bombázások a 2000 favázas házból egyetlenegyet hagytak meg. A tér  házait 1986-ra építették újjá.

 Dóm

Igazából soha nem volt dóm, mivel  nem volt püspöki székhely. De 1356 óta a királyválasztó, 1562-től 1792-ig 10 német császár koronázóhelye volt, ezért nevezik dómnak. A háború brit bombázásait a környékhez képest viszonylag épen vészelte át, 1953-ra építették újjá majnai vörös homokkőből.

Main – Majna

A Majna 396 km szakaszon, Bambergig hajózható. A Rajna–Majna–Duna-csatornán keresztül a Dunával is összeköttetésben áll. Egy séta a Majna-parton mindkét oldalról érdekes.

Sachsenhausen – Ebbelwoi-Viertel

Németország sörös nemzet. Frankfurt a nagy kivétel, bár a Henninger sörgyárban kiváló söröket gyártanak. Itt az almabor, helyi dialektusban „Ebbelwoi” a hagyományos ital. Több mint 120 Ebbelwoi-étterem, kocsma található Sachsenhausenben. Olyan is van, ahol a pincér megsértődik, ha sört kér a válogatós vendég.

Nagy Károly telepítette le itt a legyőzött szászokat, innen a neve. A városrész viszonylag épen vészelte át a II. világháborús bombázásokat, így a kedves kis favázas házakat eredetiben, de természetesen tip-top felújítva csodálhatjuk meg. Egyébként a múzeumok negyede is ez, a legtöbb múzeum a sachsenhauseni oldalon a Majna parton található, ennek a neve is Museumsufer.

Hauptwache

A Hauptwache (Főőrség) Frankfurt legforgalmasabb tere. Maga a barokk épület valamikor a csendőrség otthona és börtön volt. Ma kávéház üzemel benne. 

Zeil

A Zeil Frankfurt bevásárlóutcája, a 19. század vége óta Németország legismertebbjeként és legnagyobb forgalmat lebonyolítójaként tartják számon. 500 méteres szakasz a 70-es évek óta sétálóutca. Hatalmas bevásárlóközpontok, áruházak, butikok váltakoznak itt mindenféle evési-ivási lehetőséggel. Statisztika adatok szerint 2014-ben óránként 10.335 ember járt itt. Az üzletek átlagos bérleti díja bruttó 290 €/m².


Frankfurti specialitások

Mint mindenhol, Frankfurtban is szeretnek enni-inni, erről bővebben a következő cikkben: Mit esznek-isznak Frankfurtban?

Scroll to Top