RAKOTT MINDENFÉLE

A recept története elég ellentmondásos. Alakformálás céljából tornázni készültem, ez elég unalmas, ezért bekapcsoltam a tv-t. A Hessen TV főzős adásánál lyukadtam ki (egyébként soha nem nézek ilyeneket), valami ilyesmit főztek éppen. Tornázás elfelejtve, papír, toll elő, jegyzetelés. Ebből próbáltam rekonstruálni a receptet, már nem is teljesen ugyanaz, ezért bátorkodom a saját receptek közé sorolni. Alakformáló torna helyett megint egy jó kis tartalmas recept. Mondjuk ez is az alakot formálja…

Hozzávalók (irányértékek)

  • 1 padlizsán
  • 2 nagy krumpli
  • 1 ½ krinolin (vagy szafaládé, de lehet parizer is, mikor mi van itthon)
  • 1 csomag (50 dkg) vékonyra szeletelt bacon szalonna (tudom, hogy a „bacon” az szalonnát jelent, de hát a magyar üzletekban úgy kapható, hogy kolozsvári, erdélyi, kenyér-, vagy bacon szalonna)
  • ½ l tejszín (nem főző, a rendes zsíros habtejszín!)
  • 6 tojás
  • só, bors, szerecsendió
  • makaróni, spagetti, vagy lasagne tészta
  • sok sajt, lehet füstölt is (talán 30 dkg, de még nem mértem le, legyen egy jó nagy darab)

Elkészítés

A padlizsánt, krumplit vékony szeletekre vágom (újabban reszelővel) csinálom, besózom. A krinolint vékony szeletekre vágom. Ferdén szoktam vágni, oválisra, de nincs jelentősége.

A tojásokat felverem, tejszínnel, reszelt sajttal összekeverem, fűszerezem.

Szögletes süteményformát (őzgerinc-féle) a szalonnával kibélelem úgy, hogy kilógjon oldalt, amit majd ráhajtok a tetejére.

A felvágott dolgokat rétegenként lerakom, a makaróni alatt és felett a tejszínes keverékkel locsolgatom.

Tetejére ráhajtom a szalonnát, alufóliával lefedem, sütőbe teszem. Az én sütőmben befúvással 175 °C-on lesz jó, kb. 1,5 óra alatt. De ez attól is függ, mekkora az edény, ha egyben van az egész, akkor lehet 2 óra is, legutóbb 2 kicsit csináltam szilikon sütőformában (abból könnyebb kiborítani, egyben marad, míg a fém formába szeret beleragadni), így a 1,5 óra bőven elég.

Vastag szeletekre vágva önálló étel, vagy könnyű salátával fogyasztható.

Próbáltam tejszín helyett tejföllel, de így finomabb.

Scroll to Top