A recept története elég ellentmondásos. Alakformálás céljából tornázni készültem, ez elég unalmas, ezért bekapcsoltam a tv-t. A Hessen TV főzős adásánál lyukadtam ki (egyébként soha nem nézek ilyeneket), valami ilyesmit főztek éppen. Tornázás elfelejtve, papír, toll elő, jegyzetelés. Ebből próbáltam rekonstruálni a receptet, már nem is teljesen ugyanaz, ezért bátorkodom a saját receptek közé sorolni. Alakformáló torna helyett megint egy jó kis tartalmas recept. Mondjuk ez is az alakot formálja…
Hozzávalók (irányértékek)
- 1 padlizsán
- 2 nagy krumpli
- 1 ½ krinolin (vagy szafaládé, de lehet parizer is, mikor mi van itthon)
- 1 csomag (50 dkg) vékonyra szeletelt bacon szalonna (tudom, hogy a “bacon” az szalonnát jelent, de hát a magyar üzletekban úgy kapható, hogy kolozsvári, erdélyi, kenyér-, vagy bacon szalonna)
- ½ l tejszín (nem főző, a rendes zsíros habtejszín!)
- 6 tojás
- só, bors, szerecsendió
- makaróni, spagetti, vagy lasagne tészta
- sok sajt, lehet füstölt is (talán 30 dkg, de még nem mértem le, legyen egy jó nagy darab)
Elkészítés
A padlizsánt, krumplit vékony szeletekre vágom (újabban reszelővel) csinálom, besózom. A krinolint vékony szeletekre vágom. Ferdén szoktam vágni, oválisra, de nincs jelentősége.
A tojásokat felverem, tejszínnel, reszelt sajttal összekeverem, fűszerezem.
Szögletes süteményformát (őzgerinc-féle) a szalonnával kibélelem úgy, hogy kilógjon oldalt, amit majd ráhajtok a tetejére.
A felvágott dolgokat rétegenként lerakom, a makaróni alatt és felett a tejszínes keverékkel locsolgatom.
Tetejére ráhajtom a szalonnát, alufóliával lefedem, sütőbe teszem. Az én sütőmben befúvással 175 °C-on lesz jó, kb. 1,5 óra alatt. De ez attól is függ, mekkora az edény, ha egyben van az egész, akkor lehet 2 óra is, legutóbb 2 kicsit csináltam szilikon sütőformában (abból könnyebb kiborítani, egyben marad, míg a fém formába szeret beleragadni), így a 1,5 óra bőven elég.
Vastag szeletekre vágva önálló étel, vagy könnyű salátával fogyasztható.
Próbáltam tejszín helyett tejföllel, de így finomabb.