Esslingeni (Eger testvérvárosa) kedves barátaink hozták Egerbe, akik a 2016. évi karácsonyi vásárban felállított standjukon, a -10 °C-os hidegben, levesbetétként kínálták ezt a finomságot. A kevés reklám ellenére sokan megszerették. 2017. októberi esslingeni látogatásunkkor a csapat minden tagjának volt legalább egy csomag kész Maultasche a csomagjában. Ami nem fog örökké tartani, talán egyesek kedvet kapnak hozzá otthon is elkészíteni.
Valószínűleg nem pontosan ugyanaz, mint az esslingeni, de hát ott is minden háziasszony máshogy készíti. Ott is örök vita, hogy kell-e, egyáltalán szabad-e spenótót tenni a töltelékbe. Ezt a receptet a „Schäbische Küche” c. sváb szakácskönyvből fordítottam, ez egy spenótos-húsos változat.
Lehet használni levesbetétnek (1-2 darabot, mert jó nagyok), vagy zsírban kicsit megpirított hagymába forgatva. „Másnaposan” felszeletelik, serpenyőben megpirítják, esetleg tojást ütnek rá, tetejére sajtot szórnak. Ki-ki fantáziája szerint.
Hozzávalók
Tészta
- 4 tojás
- 2 EK olaj
- só
Töltelék
- 7,5 dkg húsos szalonna
- 25 kg vegyes darálthús
- 20 dkg főtt spenót
- 2 hagyma, apró kockákra vágva
- 5 dkg petrezselyem
- 3 tojás
- 2 szikkadt zsemle
- só, bors
Elkészítés
A zsemléket beáztatjuk.
A töltelékhez a húsos szalonnát és a hagymát felkockázzuk és a vajban kicsit megpirítjuk.
A beáztatott zsemlét, a petrezselymet és a spenótot ledaráljuk, utána összekeverjük a szalonnás hagymával.
Ezt a masszát hozzáadjuk a darálthúshoz, belekeverjük a tojásokat, sóval, borssal fűszerezzük.
A tésztához a lisztből, a tojásokból, az olajból és a sóból sima, kemény tésztát gyúrunk, vékonyra kinyújtjuk.
A tészta felére egymástól kb. 7 cm-es távolságban kiadagoljuk a tölteléket, a köztes tereket tojásfehérjével bekenjük.
Utána ráhajtjuk a tészta másik felét és a töltelékek között megnyomkodjuk, szétvágjuk.
A kész táskákat fővő húslevesbe tesszük és kb. 15 percig fővés nélkül benne hagyjuk.
Utána tetszés szerint szervírozzuk, levesben, hagymával, tepsiben sajttal megszórva, stb.