A batyukészítést igazából akkor kell elkezdeni, amikor megérik a szilva. Nagymamák kamrájában, piaci kofáknál lelhető ilyen kincs, ami üzletben nincs. Vagy elkészítjük mi magunk. Amikor Szarvaskőre költöztünk, több szilvafa volt a kertben, a sok szilva felhasználására találtam ki ezt a receptet. Azóta már csak egy szilvafánk van, nem is minden évben terem annyi, hogy érdemes lenne vele foglalkozni. Volt olyan év, amikor szégyenszemre venni kellett a szilvát és azt feldolgozni lekvárrá.
A kimagozott szilvát mély tepsiben órákig sütöm, néha megkavargatom, de ez nem ég le, mint a kondérban főzött, legfeljebb nagyon kiszáradnak a felsők. Ilyenkor döntöm el, mennyi cukrot óhajt még. Így aztán nem is tudom, mennyi cukor kell bele, ha még nem elég érett a szilva, akkor sok. De akkor is jó lesz. Amikor jó sűrű, üvegekbe rakom, hagyom megszáradni a tetejét, aztán lezárom. Minden tartósítószer nélkül. A sűrűség persze csalóka, mert amikor kihűl, sokkal sűrűbb, ezáltal keményebb lesz. A tavalyi olyan kemény lett, hogy nemhogy megáll benne a kanál, hanem bele se megy. Damaszkuszi acélpengés késsel farigcsáltam darabkákat belőle, minden más elhajlott. A batyukba persze így is jó.
A tésztája egy régi NDK-s sütőkönyvben volt Blitzblätterteig, azaz villám leveles tészta címen. Tényleg nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, kicsit leveles is.
Hozzávalók
- 1/2 kg liszt
- 1/2 kg margarin
- 1 csipet só
- 1 csésze tej (kb. 1,5 dl)
- kemény szilvalekvár
Elkészítés
A hideg margarint elmorzsolom a liszttel, sóval. A tejjel összegyúrom. Lehetőleg gyorsan kell, nem kell egyenletesre összegyúrni. Akkor jó, ha maradnak benne kis margarindarabkák, akkor lesz leveles.
Lezárt edényben, vagy fóliába csomagolva egy napra a hűtőbe teszem. (Egy hétig is eltartható.)
A tésztát négyfelé vágom. A negyedet négyzet alakúra kinyújtom, 2-3 mm vastagra. 4 x 4 négyzetet vágok belőle, azaz 16 darabot. Nem baj, ha nem teljesen egyformák, nem egyenletesen vastagok, végül is ez értékes, kézzel készült mű.
Beletöltök mindegyikbe 1/2 – 1 kávéskanálnyi szilvalekvárt, a négy sarkát összefogva batyuvá nyomkodom, hogy felül szétálljon.
Tepsibe téve 200 °C-ra előmelegített sütőben (légbefúvásosra vonatkozik, de a hőmérséklet sütőtől függ) megsütöm, ameddig el nem kezd pirulni.
Tepsiből kiszedve fahéjjal és porcukorral megszórom.