Anyósom régi-régi receptje, még NDK-s időkből. Elsárgult, régi papíron van az értékes, saját kezével írt recept, alján a következő hozzáfűzéssel: “Nagyon kalóriadús, de finom”.
Ahogy a régi, kézről-kézre adott recepteknél lenni szokott, a mennyiségek körülbelüliek.
Hozzávalók
Omlós tészta
- 1 tojás
- 10 dkg margarin
- 5 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 1 mokkáskanál sütőpor
Túrós massza
- 1 üveg magozott meggy lecsöpögtetve (1 l-es üveg)
- 1 kg túró (a német túró az krémes!)
- 185 ml olaj
- 1 csomag vaníliás puding
- 40 dkg cukor
- 1 csipet só
- 4 tojás
Kakaós bevonat
- 3 dkg kókuszszír
- 1 tojás
- 2 EK kakaópor
- 3 EK cukor
Elkészítés
Az omlós tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, ∅ 28 cm tortaforma aljára nyomkodjuk, legyen egy kis széle is.
A meggyet egyenletesen elosztjuk rajta. A túrót az olajjal, a vaníliapudinggal, a cukorral, a tojások sárgájával a habverőgép legalacsonyabb fokozatán összekeverjük.
A tojásfehérjét csipetnyi sóval felverjük, óvatosan a túrós masszába keverjük, ráöntjük a meggyre. Kb. 1 órán át sütjük. Én 175 °C-on sütöttem, amikor megpirult egy kicsit a teteje, letakartam alufóliával, mert belül akkor még nem jó.
A csokiöntethez a kókuszzsírt felolvasztjuk, a cukrot, kakaót belekeverjük, majd a tojást is. A tojástól lesz sűrű krémes. A langyosra hűlt torta tetejére kenjük.
Megjegyzések
A túrónak krémes állagúnak kell lenni, “félzsíros friss sajt” néven a Lidl-ben, “curd cheese”-ként a Tesco-ban vettem ilyet, vödrös kiszerelésben. Amíg nem voltak ilyenek, a hagyományos magyar túró 3/4 kilójához kevertem 1/4 kg tejfölt.
A kakaós bevonat lehet kétszer ennyi is, ha egyenetlen lett a torta teteje, ezzel ki lehet egyenlíteni. Olvasztott csokoládét is lehet rá kenni, csak az kemény lesz, amikor kihűl, ez viszont vágható marad.
Gyümölcsöt olyat szoktam beletenni, ami éppen van, bármivel jó.
Csináltam ∅ 26 cm-es formában is, abban jó magas lesz, csak a teteje nagyon egyenelten.