Görögországban szinte minden taverna étlapján rajta van az előételek (Μεζέδες) között. Nekem előételnek sok, főételként szoktuk fogyasztani.
Hozzávalók
- 1/2 kg óriásbab (gigantes) – vékony héjú, hatalmas fehér bab
- 3/4 csésze olaj (1,8 dl)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 közepes hagyma
- 1/2 l natúr paradicsomlé (nekem van sajátgyártású), vagy 3 nagy paradicsom, vagy paradicsomsűrítmény
- apróra vágott petrezselyem
- só, bors
Elkészítés
Este beáztatom a babot. Másnap fűszerezés nélkül megfőzöm (2 óra), leszűröm. Az apróra vágott hagymát és a szétnyomott fokhagymát az olajban üvegesre sütöm. A paradicsomlevet és a petrezselymet hozzáadom, fűszerezem.
Összefőzöm a keveréket, majd a babbal együtt cseréptálba teszem. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen hogy ellepje. Hideg sütőbe teszem, lefedve, hőlégbefúvással 210 °C-on 1,5 – 2 órán át sütöm. A hőlégbefúvást aztán átkapcsolom alsó-felsőre, csak így hamarabb eléri a kívánt hőfokot.
Lehet sütni egy kis ideig fedő nélkül is, hogy a felső babok megpiruljanak. Én ezt már csak akkor szoktam, ha véletlenül túl sok lett a víz. Nem minden bab egyforma, nehéz pontosan megítélni előre.
A sütés előtt bele lehet tenni egy szál valamilyen kolbászt karikára vágva, ami nem paprikás, finom ízt ad neki. Nem feltétlenül szükséges.