Gigantes (Γίγαντες) – paradicsomos bab

Görögországban szinte minden taverna étlapján rajta van az előételek (Μεζέδες) között. Nekem előételnek sok, főételként szoktuk fogyasztani.

Hozzávalók

  • 1/2 kg óriásbab (gigantes) – vékony héjú, hatalmas fehér bab
  • 3/4 csésze olaj (1,8 dl)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes hagyma
  • 1/2 l natúr paradicsomlé (nekem van sajátgyártású), vagy 3 nagy paradicsom, vagy paradicsomsűrítmény
  • apróra vágott petrezselyem
  • só, bors

Elkészítés

Este beáztatom a babot. Másnap fűszerezés nélkül megfőzöm (2 óra), leszűröm. Az apróra vágott hagymát és a szétnyomott fokhagymát az olajban üvegesre sütöm. A paradicsomlevet és a petrezselymet hozzáadom, fűszerezem.

Összefőzöm a keveréket, majd a babbal együtt cseréptálba teszem. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen hogy ellepje. Hideg sütőbe teszem, lefedve, hőlégbefúvással 210 °C-on 1,5 – 2 órán át sütöm. A hőlégbefúvást aztán átkapcsolom alsó-felsőre, csak így hamarabb eléri a kívánt hőfokot.

Lehet sütni egy kis ideig fedő nélkül is, hogy a felső babok megpiruljanak. Én ezt már csak akkor szoktam, ha véletlenül túl sok lett a víz. Nem minden bab egyforma, nehéz pontosan megítélni előre.

A sütés előtt bele lehet tenni egy szál valamilyen kolbászt karikára vágva, ami nem paprikás, finom ízt ad neki. Nem feltétlenül szükséges.

Scroll to Top