Gigantes (Γίγαντες) – paradicsomos bab

Görögországban szinte minden taverna étlapján rajta van az előételek (Μεζέδες) között. Nekem előételnek sok, főételként szoktam fogyasztani.

Hozzávalók

  • 1/2 kg óriásbab (gigantes) – vékony héjú, hatalmas fehér bab, korábban hoztam Görögországból, de most már felfedeztem egy magyar lelőhelyet, még nincs vele tapasztalatom
  • 3/4 csésze olaj
  • 1 közepes hagyma
  • 3 nagy paradicsom (vagy paradicsomsűrítmény)
  • apróra vágott petrezselyem
  • só, bors

Elkészítés

Előző este beáztatjuk a babot. Fűszerezés nélkül megfőzzük, leszűrjük. Az apróra vágott hagymát és a szétnyomott fokhagymát az olajban üvegesre sütjük. A kicsire vágott paradicsomokat és a petrezselymet hozzáadjuk, fűszerezzük.

Főzzük össze a keveréket, majd a babbal együtt tegyük tűzálló tálba. Sütőben kb. 45 percig süssük, amíg egy kicsit megpirul ateteje. Ezt a sütést el is lehet hagyni, elég összefőzni a babot a paradicsomos keverékkel.

A sütés előtt bele lehet tenni valamilyen kolbászt, ami nem paprikás, finom ízt ad neki.