Hagymatorta (Zwiebelkuchen)

Ezt a receptet hösbachi kedves szomszédom, Anne Köhler adta. Frankfurt környékén minden vásárban találkoztam ilyesmivel, de Németország más részein is készítik. Nagyon finom, azt tapasztaltam, hogy a magyarok is nagyon szeretik. Már akinek a gyomra bírja egyáltalán a hagymát.

Hozzávalók

Kelt tészta

  • 25 dkg liszt
  • 1/4 – 1/2 élesztő
  • 1/8 l tej
  • 1 csipet cukor, só
  • 5 dkg lágy vaj

Hagymás massza

  • 3 dkg vaj
  • 1/2 kg hagyma
  • 15 dkg húsos szalonna
  • 2 tojás
  • 20 dkg tejföl
  • 5 dkg sajt
  • bors, szerecsendió
  • 1 EK köménymag

Kellékek

  • 2-3liszt a nyújtáshoz
  • ∅ 28 cm tortaforma
  • sütőpapír a tortaforma aljára
  • 200 °C-ra előmelegített sütő (az enyém légbefúvásos)

Elkészítés

A tejben feloldjuk az élesztőt (nekem mindig van fagyasztott). A kelt tészta összes hozzávalóját dagasztógéppel 10 percig dagasztjuk. Meleg helyen kelesztjük, ennek ideje a hőmérséklettől függ, kb. 30 – 40 perc.

A hagymát megpucoljuk, felezve hideg vízbe dobjuk (így nem csípi annyira a szemet). A szalonnát felkockázzuk, a vajjal (de lehet olajjal is) feltesszük sülni. A hagymát felszeleteljük és a szalonnával együtt tovább sütjük, amíg üveges nem lesz. Hagyjuk egy kicsit kihűlni.

Hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és a sajtot és ízlés szerint fűszerezzük.

Kinyújtjuk a jól megkelt tésztát (nagyobb legyen, mint a tortaforma) és a formába helyezve az aljához a széléhez nyomkodjuk. Legyen kb. 2 cm magas.

Beleöntjük a hagymás masszát, köménymagot szórunk a tetejére.

Az előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsül.

Friss fehér bor a legjobb hozzá.