Ezt a receptet hösbachi kedves szomszédom, Anne adta. Frankfurt környékén minden vásárban találkoztam ilyesmivel, de Németország más részein is készítik. Nagyon finom, azt tapasztaltam, hogy a magyarok is nagyon szeretik. Már akinek a gyomra bírja egyáltalán a hagymát.
Hozzávalók
Kelt tészta
- 25 dkg liszt
- 1/4 – 1/2 élesztő
- 1/8 l tej
- 1 csipet cukor, só
- 5 dkg lágy vaj
Hagymás massza
- 3 dkg vaj
- 1/2 kg hagyma
- 15 dkg húsos szalonna
- 2 tojás
- 20 dkg tejföl
- 5 dkg sajt
- bors, szerecsendió
- 1 EK köménymag
Kellékek
- 2-3liszt a nyújtáshoz
- ∅ 28 cm tortaforma
- sütőpapír a tortaforma aljára
- 200 °C-ra előmelegített sütő (az enyém légbefúvásos)
Elkészítés
A tejben feloldjuk az élesztőt (nekem mindig van fagyasztott). A kelt tészta összes hozzávalóját dagasztógéppel 10 percig dagasztjuk. Meleg helyen kelesztjük, ennek ideje a hőmérséklettől függ, kb. 30 – 40 perc.
A hagymát megpucoljuk, felezve hideg vízbe dobjuk (így nem csípi annyira a szemet). A szalonnát felkockázzuk, a vajjal (de lehet olajjal is) feltesszük sülni. A hagymát felszeleteljük és a szalonnával együtt tovább sütjük, amíg üveges nem lesz. Hagyjuk egy kicsit kihűlni.
Hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és a sajtot és ízlés szerint fűszerezzük.
Kinyújtjuk a jól megkelt tésztát (nagyobb legyen, mint a tortaforma) és a formába helyezve az aljához a széléhez nyomkodjuk. Legyen kb. 2 cm magas.
Beleöntjük a hagymás masszát, köménymagot szórunk a tetejére.
Az előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsül.
Friss fehér bor a legjobb hozzá.