Születésnapi szederkrémes torta, amire készen kapható fondant masszából csináltam a leveleket. Frissen nagyon szép volt, de másnap reggelre a cukormassza megszívta magát a nedvességgel és egy kicsit impresszionista körvonalakat kapott. Legközelebb majd tejszínhabbal, csokilemezkékkel díszítem, vagy nyáron lehet igazi levelekkel is.
Hozzávalók
Mandulás piskóta
- 4 tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- 10 dkg cukor
- 7 dkg liszt
- 2 lapos kávéskanál sütőpor
- 20 dkg darált mandula (aki szeret rágcsálni, a felét apróra vágva)
- 2 evőkanál Amaretto likőr
Krém
- 2 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 50 dkg Mascarpone
- kevés fahéj
- 2 cs. habfixáló
- 2,5 dl habtejszín
- kb. 30 dkg szeder (ha fagyasztott, lecsöpögtetve)
Összeállítás, díszítés
- 2-3 evőkanál szederlekvár a krém alá
- külső díszítéshez szeder, marcipán figurák, csokilemezkék, szederlevelek
- habtejszín, vaníliás cukorral, habfixálóval felverve, habzsákból a tortára nyomva
Elkészítés
A tojásokat habverőgéppel 1 percig habosra keverjük, további 1 percig keverve lassanként beleszórjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd még 2 percig keverjük.
A lisztet és a sütőport beleszitáljuk és habverőgép legalacsonyabb fokozatán belekeverjük, csak annyi ideig, amennyi szükséges, hogy jól elkeveredjen.
A mandulát és az Amarettót óvatosan, gép nélkül belekeverjük.
∅ 26 cm tortaformába öntjük és kb. 25 perc alatt 175 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük. Elég lapos, de ketté lehet vágni.
A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral gőz fölött habverőgéppel felverjük. Ez kb. 5 percig tart.
A Mascarponét kis adagokban hozzákeverjük, kevés fahéjjal ízesítjük.
Felverjük a tejszínhabot a habfixálóval és óvatosan, gép nélkül belekeverjük a masszába.
Félreteszünk belőle annyit (kb. a negyede), hogy a torta tetejére elég legyen, majd belekeverjük a szedret.
Az alsó tortalapra rákenjük a szederlekvárt. Erre öntjük a szedres krémet és rátesszük a felső tortalapot.
A tetejére rákenjük a félretett krémet, az oldalán pedig elkenjük azt, ami kidudorodik. Tetszés szerint díszítjük, ez már ízlés dolga. Nekem most ez a zöld leveles tetszett, de nem vált be, csak azonnali fogyasztásra jó ilyen krémes tortán. A mascarponés krém viszon nagyon finom!