SZEDERKRÉMES TORTA

Születésnapi szederkrémes torta, amire készen kapható fondant masszából csináltam a leveleket. Frissen nagyon szép volt, de másnap reggelre a cukormassza megszívta magát a nedvességgel és egy kicsit impresszionista körvonalakat kapott. Legközelebb majd tejszínhabbal, csokilemezkékkel díszítem, vagy nyáron lehet igazi levelekkel is.

Hozzávalók

Mandulás piskóta

  • 4 tojás
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor
  • 7 dkg liszt
  • 2 lapos kávéskanál sütőpor
  • 20 dkg darált mandula (aki szeret rágcsálni, a felét apróra vágva)
  • 2 evőkanál Amaretto likőr

Krém

  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 50 dkg Mascarpone
  • kevés fahéj
  • 2 cs. habfixáló
  • 2,5 dl habtejszín
  • kb. 30 dkg szeder (ha fagyasztott, lecsöpögtetve)

Összeállítás, díszítés

  • 2-3 evőkanál szederlekvár a krém alá
  • külső díszítéshez szeder, marcipán figurák, csokilemezkék, szederlevelek
  • habtejszín,  vaníliás cukorral, habfixálóval felverve, habzsákból a tortára nyomva

Elkészítés

A tojásokat habverőgéppel 1 percig habosra keverjük, további 1 percig keverve lassanként beleszórjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd még 2 percig keverjük.

A lisztet és a sütőport beleszitáljuk és habverőgép legalacsonyabb fokozatán belekeverjük, csak annyi ideig, amennyi szükséges, hogy jól elkeveredjen.

A mandulát és az Amarettót óvatosan, gép nélkül belekeverjük.

 ∅ 26 cm tortaformába öntjük és kb. 25 perc alatt 175 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük. Elég lapos, de ketté lehet vágni.

A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral gőz fölött habverőgéppel felverjük. Ez kb. 5 percig tart.

A Mascarponét kis adagokban hozzákeverjük, kevés fahéjjal ízesítjük. 

Felverjük a tejszínhabot a habfixálóval és óvatosan, gép nélkül belekeverjük a masszába.

Félreteszünk belőle annyit (kb. a negyede), hogy a torta tetejére elég legyen, majd belekeverjük a szedret.

Az alsó tortalapra rákenjük a szederlekvárt. Erre öntjük a szedres krémet és rátesszük a felső tortalapot.

A tetejére rákenjük a félretett krémet, az oldalán pedig elkenjük azt, ami kidudorodik. Tetszés szerint díszítjük, ez már ízlés dolga. Nekem most ez a zöld leveles tetszett, de nem vált be, csak azonnali fogyasztásra jó ilyen krémes tortán. A mascarponés krém viszon nagyon finom!

Scroll to Top